x

 • slide1.jpg
 • slide2.jpg
 • slide3.jpg
 • slide4.jpg
 • slide5.jpg
 • slide6.jpg
 • slide7.jpg
 • slide8.jpg
 • slide9.jpg
 • slide10.jpg
 • slide11.jpg
 • slide12.jpg
 • slide13.jpg
 • slide14.jpg
 • slide15.jpg

c1cserdi

Községünk partnerkapcsolatai

Közösségi történetek

Helyi termék raktár, hűtőház, csomagoló és logisztikai bázis létesítése Cserdiben

A kedvezményezett neve: Cserdi Község Önkormányzata

A projekt címe: Helyi termék raktár, hűtőház, csomagoló és logisztikai bázis létesítése Cserdiben

A szerződött támogatás összege: 250 millió Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.11.26.

A projekt azonosító száma: TOP-1.1.3-16-BA1-2017-00002

A projekt tartalmának bemutatása:

Cserdi nemzetközi ismertségű, többségében cigányok által lakott, 411 lakosú település. Hírét annak a mintaadó programjának köszönheti, amit polgármestere és a falu közössége felépített, és 2006 óta fenntart (bűnözés megszüntetése, felelős gyerekvállalás, munkanélküliség megszűnése, közmunka programból munkaerőpiacon elhelyezkedés). A falu keresőképes lakosságának nagy része jelenleg még közmunka program keretében, mezőgazdaságban dolgozik (2016-ban 82 fő, 2017-ben 45). 2016-ban 134.465 kg zöldséget termeltek meg (hagyma, fokhagyma, burgonya, paprika, paradicsom).

A termékek raktározása jelenleg megoldatlan, ezért a termés egy részét tudják csak értékesíteni (a szezonban, aránytalanul alacsony dömping áron), míg másik részét elosztogatják vagy tönkremegy. Ezen a helyzeten kíván változtatni az önkormányzat jelen pályázatával, 250 m2 raktár, hűtőház és logisztikai bázis létrehozásával, a szükséges áru mozgató és csomagoló gépek beszerzésével (gyalogos hajtású targonca, raklap rakodó béka, hálózó, vákuum csomagoló, sokkoló, fóliázó, vonalkód rendszer), melyek használatával, bár nem változik meg az alap termékek tulajdonsága, mégis magasabb értékűek, hosszabban eltarthatók és esztétikusabban, higiénikusabban, professzionálisabban szállíthatók, értékesíthetők lesznek. A termékek szállítására egy hűtő furgon kerül beszerzésre. A létesítendő központ és infrastruktúrája szabad kapacitásait a környező települések közmunka program keretében megtermelt termékei, és a térség őstermelő, kistermelői helyi termékei raktározására, logisztikájára ajánlja majd fel az üzemeltető, önköltségi áron, aminek célja egyrészt a működtetés, fenntartás költségei forrásainak biztosítása, másrészt a térség gazdaságfejlesztéséhez való hozzájárulás.

A fejlesztés eredményeként a termékek minőségét hosszabb távon meg tudjuk őrizni, a termékekért magasabb árat tudunk kapni, a közétkeztetésbe és a vásárlókhoz magasabb minőségű zöldségeket tudnunk eljuttatni. Egyrészt javul munkánk jövedelmezősége, másrészt javul a vevőink életminősége, és nem utolsó sorban javul a cigányság megítélése, ami falunk számára legalább annyira fontos, mint a megélhetés kiszámíthatósága. E társadalmi szerepvállalásunk az országon belül mintát, jó gyakorlatot ad, hazánk nemzetközi megítélésében pedig fontos pozitívum.

A munkaterület átadását követően a humuszleszedés és a durva tereprendezés készült a tűzi víz tározó földmunkájával együtt. A durva tereprendezést követően az épület geodéziai kitűzése törtét meg. A pontalapok földkiemelését követően az armatúrák kerültek elhelyezésre. Zsaluzást követően a pontalapok betonozása történt. Ezt követően a lemezalap és köpenyfalak élőszerelt armatúrái kerültek elhelyezésre, zsaluzásuk után megtörtént a betonozásuk. Belső zsaluzatok bontását követően elkészült a S01 statikus terv rétegrendje szerinti feltöltés szennyvíz alapozás, lemezalap betonacél szerelése és betonozása. A lemezalap kellő megszilárdulása után kezdődött el és fejeződött be vonatkozó költségvetés szerinti acélszerkezet szerelés. Az épület panelozását követően elhelyezésre kerültek a tetőre a bevilágító ablakok, valamint az előtetők ácsmunkái, ezután a bádogos szerkezetek kerültek elhelyezésre. A tűzvédelmi mázolások az acélszerkezeteken a tervben előírtak szerint megtörtént. Elkészültek a szennyvíz- és csapadékvíz befogadását szolgáló tartályok elhelyezései a szükséges földmunkákkal és dúcolással. Megtörtént a vb lemez talajnedvesség elleni kétrétegű modifikált bitumenes lemezszigetelése. A szigetelés befejezését követően megkezdődött a gipszkarton válaszfalak és burkolatok készítése. Elkészült a villámvédelem földalatti rendszere az acélszerkezettel történő kapcsolatainak kiépítése. Megépítésre került a 30kW-os napelem rendszer a szükséges alapozással, tartószerkezet szereléssel és a panelek elhelyezésével. Kiépítésre került a napelem park által termelt elektromos energia betáplálását szolgáló földkábel a szükséges földmunkákkal a csarnok és napelem park között. A kivitelezési munkák 50%-os készültséggel megvalósultak.

 

infoblokk kedv final CMYK ERFA 1

 További információ a projekt honlapján: c1.cserdi.hu

Helyi termék raktár, hűtőház, csomagoló és logisztikai bázis létesítése Cserdiben

infoblock

Cserdi C ringató szektor

infoblock

Fenntartható védőháló a családokért

infoblock